zdrowe tartaletki z owocami

9/21/2016


Od poniedziałku będę na diecie. Od nowego miesiąca będę na diecie. Od nowego roku będę na diecie.. i tu wchodzi moja ulubiona piosenka:

i w sumie na tym mogłabym skończyć, oto właśnie kwintesencja mojego życia.

Ale jednak, mimo wszystko, czasami walczę o zgubienie w magiczny sposób tych 4 - 5 uwierających mnie kilogramów, zwykle wtedy planuję posiłki na cały tydzień, staram się trzymać 5 posiłków dziennie - moim problemem jest to że przez większość dnia nic nie jem, tak do 14 mogę żyć bez śniadania, a potem nadrabiam. Unikam słodyczy i ćwiczę. A potem następuje taki dzień jak dziś, gdy już od rana coś mnie uwiera w życie. Zwykle zaczyna się od drobiazgu.. nie mogłam znaleźć ulubionej frotki, a potem poszło jakoś tak z górki. Dzieciak wyskoczył mi na ulicę tuż przed maską przyprawiając mnie o zawał, w pracy zaczęło się od pretensji, a potem było ich już tylko więcej. Atmosferę można było kroić nożem, zmroził mnie lodowaty deszcz, a na zdjęciu do paszportu wyszłam gorzej niż ziemniak.
Ale mam już na takie dni sposób. Sposób który nie zmieni zdrowego trybu życia;)  co więcej, można ten mój sposób wpleść w codzienną dietę aby zaspokoić potrzebę słodyczy, a przy okazji tych słodyczy tak naprawdę nie jeść. Oto tartaletki z owocami (tych klasycznych jestem ogromną fanką) w wersji super fit:)


do przygotowania używam:
blender z pojemnikiem, forma do muffinków (ja używam foremki do mini muffinów) wtedy wychodzi mi 10 tartaletek.

przepis:
na spód
5 daktyli
4 łyżki miodu
2 łyżeczki oleju kokosowego
szklanka (200ml) płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka nasion chia
szczypta cynamonu

na wypełnienie
dobry jogurt grecki
owoce
orzechy (używam migdałów, pekanów i nerkowców)

Daktyle moczę około 20 minut w wodzie. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni - termoobieg, a w tym czasie przygotowuję spód. Do blendera wrzucam namoczone daktyle, miód i olej kokosowy. Miksuję na gładką masę, następnie dodaję siemie, chia, cynamon i płatki i blednuję aż składniki się połączą dokładnie, a płatki lekko rozdrobnią.
Formę na mufinny lekko smaruję olejek kokosowym i wypełniam naszym "ciastem", najłatwiej to robić delikatnie zwilżonymi dłońmi. Wyklejam dokładnie dół i boki każdej foremki, wstawiam do piekarnika i piekę około 8-12 minut aż do lekkiego zrumienienia. Gotowe spody zostawiam do ostygnięcia.

Podaję nakładając do każdej po łyżeczce jogurtu greckiego, posypuję posiekanymi orzechami i dodaję ulubione owoce. Zjadam od razu, ponieważ spody mogą po dłuższym czasie nasiąknąć jogurtem i zrobią się zbyt miękkie - a powinny być kruche i chrupiące.

Smacznego!








Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe