śniadania są najważniejsze, czyli solidne jesienne śniadaniowe jajka z batatami

9/18/2016

Wstałam dziś rano, o 7, bo słońce strasznie świeciło mi w oczy. Grzało tak bardzo że nie mogłam sobie znaleźć miejsca, zamiast kawy miałam ochotę na kawę mrożoną, a zamiast zwykłego śniadania chodziły za mną truskawki.. no bo lato, niby wrzesień ale lato. Ostatnie dni rozpieszczały nas słońcem i temperaturami, nic nie wskazywało na to że coś ma się w tej kwestii zmienić. Ale myliłam m się, bo się zmieniło, gdy wyszłam w sandałkach i topie na poszukiwanie truskawek (a raczej innych świeżych jeszcze może trochę letnich owoców) uderzyła mnie jesień. Zimna i wietrzna. Słońce mnie oszukało, okrutnie obudziło i zachęcało do opalania, a za tym wszystkim kryło się 11 stopni i zimny wiatr. Plany śniadaniowe szybko się zmieniły, zapragnęłam wszystkiego co ciepłe. Prawie odruchowo w sklepie złapałam więc bataty, jarmuż, papryki i pieczarki. Ja jeszcze nie wiedziałam, ale mój instynkt już wiedział. Cudowne jesienne śniadanie. Ciepłe, sycące w kolorach jesieni, z aromatem wędzonej papryki. Idealne na leniwe, jak by nie patrzeć, już jesienne poranki.


do przygotowania używam:
patelnia, mały garnuszek do obgotowania batata (opcjonalnie)*

przepis:
porcja dla 2 osób
1 duży batat
czerwona papryka
żółta papryka
1 duża pieczarka portobello, lub kilka małych, zwykłych
1 szalotka
garść jarmużu
garść szpinaku baby
4 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
ostra papryka
papryka wędzona

Przygotowanie zaczynam od obrania i pokrojenia w drobną kostkę batata.
Aby skrócić czas przygotowania, pokrojonego batata wrzucam do wrzątku i gotuję około 5 minut, aż będzie lekko miękki. W tym czasie kroję pozostałe warzywa w drobną kostkę,  szalotkę w cienkie plasterki, a jarmuż rwę na kawałki. Gdy bataty są gotowe odsączam je i wrzucam na patelnię na rozgrzaną oliwę, dodaję szczyptę wędzonej i ostrej papryki i smażę aż batat się zrumieni, następnie dodaję pozostałe warzywa (bez szpinaku i jarmużu), dodaję sól, pieprz i smażę chwilę. Na koniec dodaję szpinak oraz jarmuż, mieszam kilka razy aż zielone warzywa lekko "opadną", na warzywa rozbijam 4 jajka, przykrywam patelnię przykrywką i smażę aż jajka będą gotowe.
Podaję posypując jajka jeszcze delikatnie wędzoną papryką.
Smacznego!

*batatów nie trzeba gotować we wrzątku, można to wszystko robić na patelni, tj. zamiast obgotowywać go, wrzucić pokrojonego w kostkę na patelni i dusić około 15-20 minut aż zmięknie, jednak wersja z podgotowaniem jest po prostu szybsza, a to liczy się rano;)


Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe