sałatka ziemniaczana z pochrupajkami

6/26/2016

Też tak macie, że im bardziej jest gorąco tym bardziej chce wam się jeść?
ja jem jak dziki prosiaczek, ledwo skończę ziemniaczki z fasolką, pochłaniam miskę czereśni, chwilę potem lody, a w międzyczasie dojadam kilka ziemniaczków. Wieczorem staram się pokonać wszystkie przeciwności losu i biegać, żeby cały ten dzień szaleńczego jedzenia zrzucić. I tak w kółko:) no ale co zrobisz, jak nic nie zrobisz. Upał = wzmożona miłość do jedzenia i nic na to nie poradzę. Jedyne co mogę robić to gotować:)
Na taki upalny dzień wszelkiego rodzaju sałatki są fajną propozycją, a dodatek cytryny i mięty sprawia że jest jakoś lżej i chłodniej.



przepis
garść pochrupajek - przepis tu
1 kg młodych ziemniaków
1 kubek jogurtu
cytryna
garść natki pietruszki
kilka listków świeżej mięty
1 malutki ząbek czosnku
kilka łyżek bułki tartej
sól, pieprz

Ziemniaki gotuję i odstawiam do ostygnięcia. Jogurt mieszam z wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Na rozgrzanej patelni podpiekam bułkę tartą, tak aby się przyrumieniła i odstawiam na później.
Przestudzone ziemniaki kroję na ćwiartki, wrzucam do miski, razem z posiekaną natką i miętą, dodaję otartą skórkę z cytryny oraz sok z 1/2 cytryny. Zalewam jogurtem z czosnkiem. Całość doprawiam pieprzem i solą, mieszam dokładnie.
Sałatkę ziemniaczaną podaję posypaną bułką tartą z lekko pokruszonymi pochrupajkami. Posypuję dodatkowo ziołami i skórką z cytryny.

Smacznego!


Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe