kuskus z bobem, fetą i daktylami

6/17/2016

Kocham go chyba najbardziej na świecie.
Czekam na niego cały rok, chociaż kiedyś ta miłość nie była tak oczywista, to było jednak dawno, teraz nie ma między nami nieporozumień, nie ma wahania czy niezdecydowania. teraz jesteśmy tylko my dwoje, ja i on. Daje mi szczęście.
Tak! oczywiście że mowa o bobie!*

Kiedyś, jak mieszkałam jeszcze z rodzicami i miałam zapędy młodego działkowicza - rolnika, w moim ogródku rósł sobie bób i powiem wam, nic nie smakuje tak, jak bób prosto z krzaka, wtedy nie ma już podziałów, ci jedzą ze skórką, inni bez, jedni na surowo inni gotowany, nie, bób prosto z krzaka jest ponad tymi podziałami!;) taki młody, świeży bób potrzebuje dosłownie chwilę w wodzie by być idealnym, nawet ze skórką. Och! i nawet surowy jest doskonały (wiem że są miłośnicy surowego bobu, ja akurat do nich nie należę;))
No ale nie zawsze dane jest nam wcinać bób prosto z krzaka, sam ze sobą. Czasami wypada też zjeść nieco bardziej kulturalnie, niż warcząc nad miską "wrr, zostaw, to moje". Plucie skórkami to też nie jest najbardziej pożądany widok przy stole. Na takie sytuacje mamy więc kilka prostych i szybkich dań z bobem, o tyle fajne, że mój mąż, zdecydowany bobowy przeciwnik(serio?! ja za niego wyszłam?!;)), zjada z apetytem.

Oto przedstawiam wam doskonałe danie, które może być daniem, a może być sałatką, dla każdego coś dobrego. Ma w sobie trochę nieoczywiste połączenie i daje radość, oj daje radość bardzo!:)
to do roboty!

*mąż też ma specjalne miejsce w moim serduszku, spokojnie;)




kuskus z bobem, fetą i daktylami


do przygotowania używam:
duża miska

przepis:
szklanka kaszy kuskus
500 g bobu, ugotowanego i obranego (no chyba że lubicie ze skórką;))
2 małe szalotki
4 suszone daktyle
garść pomidorków koktajlowych
kostka fety
2 łyżki octu winnego
garść orzechów laskowych
cytryna
sól, pieprz
oliwa

świeża mięta

Kuskus zalewam wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaję łyżeczkę oliwy i solę.
Szalotki kroję w cienkie paski, zalewam octem winnym i odstawiam. Pomidorki i daktyle kroję drobno, a orzechy rozbijam w moździerzu.
Gdy kuskus jest gotowy mieszam go w misce z bobem, dolewam sok z 1/2 cytryny i 2 łyżki oliwy, mieszam. Dodaję szalotki z octem i pomidorki. Całość posypuję rozbitymi orzechami i pokruszoną fetą. Podaję z listkami mięty na wierzchu.
Smacznego!



Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe