Bardzo czekoladowy mus z kawowymi bezami i malinami

6/12/2016

Jeśli śledzicie codzisw.menu mogliście ten przepis już widzieć, ale przecież musi być i tu, bo jak wiele razy tu podkreślałam, do szczęścia w życiu potrzebujemy tylko czekolady, w dowolnej formie:)

Jednak ostatnio poznaję też nowe małe radości. Na przykład kawa, nie wiem jak i kiedy to się stało, ale z osoby totalnie niezainteresowanej kawą stałam się hipsterem, dzielnie mielącym ziarna kawy w ręcznym czeskim młynku marki Orion, by potem celebrować parzenie kawy w dripie. Tak proszę państwa, tak właśnie jest. Co ciekawsze, okazało się że bardzo to lubię!
czekoladowo kawowe desery, przybywajcie więc!;)


Bardzo czekoladowy mus z kawowymi bezami i malinami


do przygotowania używam:
piekarnik, mikser / blender z rózgą

przepis:
mus
250g czekolady
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
210ml śmietanki 18%
1/2 łyżki żelatyny
1 łyżka wody
37g masła
27g drobnego cukru

bezy
2 białka średniej wielkości jajek
120 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

dodatki
świeże maliny
konfitura malinowa

W kąpieli wodnej rozpuszczam 100g czekolady, dodaję 50ml śmietanki, mieszam dokładnie aż składniki się rozpuszczą i połączą i odstawiam na później. Pozostałą czekoladę rozpuszczam razem z masłem, dodaję do niej żelatynę wymieszaną z łyżką wody, dodaję żółtka i ucieram wszystko mikserem z rózgą, następnie, cały czas miksując dodaję powoli śmietankę.
W drugiej misce ubijam białka, gdy piana jest prawie idealna powoli dodaję cukier. Delikatnie, szpatułką dodaję białka do czekoladowej masy. Do kubków (lub foremek) nakładam trochę rozpuszczonej czekolady ze śmietanką, następnie mus. Schładzam w lodówce minimum 3-4 godziny, aż stężeje.

W międzyczasie przygotowuję bezy. Piekarnik nagrzewam do 130 stopni w termoobiegu.
Białka ubijam na pianę, a gdy piana jest już prawie idealna, powoli dodaję cukier. Kawę rozpuszczam  z łyżką wody i dodaję do ubitej piany. Na blachę wyłożoną papierem, za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki nakładam porcje piany. Suszę około 30 minut w piekarniku w 130 stopniach. Po wysuszeniu zdejmuję z blachy i pozwalam bezikom spokojnie wystygnąć.  Białka ubij na pianę, gdy są już prawie idealne powoli dodawaj cukier Kawę rozpuszczalną rozpuść w łyżce wody. Do ubitej piany dodaj rozpuszczoną kawę i wymieszaj.

Na gotowy mus wykładam konfiturę malinową i pokruszone bezy. Całość posypuję świeżymi malinami.
Smacznego!



Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe