zupa ze świeżych ogórków i awokado

5/25/2016

Zaczęła się pora na chłodniki, ku mojej ogromnej radości!:)
Kilka lat temu nie spojrzałabym na chłodnik, ale gardziłam również kefirem czy maślanką do młodych ziemniaczków, dziś bez tych rzeczy nie wyobrażam sobie lata. Cóż, widać na starość smaki się zmieniają;)
Pamiętam wiele wiele lat temu moi rodzice robili taką zupę jak ta, no prawię taką, ich wersja zawierała gotowanego kurczaka, no ale tak czy inaczej, aromaty były zbliżone.. i co? wychodziłam z domu, bo sam zapach mi przeszkadzał. Nie wyobrażałam sobie jak można gotować świeżego ogórka, przecież właśnie po to jest on świeży żeby go nie gotować!;)
Się pozmieniało, teraz ta zupa jest jedną z moich ulubionych, o tyle fajna, że jeśli zrobicie ją dzień wcześniej i nagle z upalnego lata zrobi się zimna zima, nie ma co się bać, równie fajne smakuje na ciepło. Ideał nie? to jeszcze powiem, że robi się ją super szybko!:) teraz już nie może być lepiej:)


Zupa ze świeżych ogórków z awokado

do przygotowania używam:
garnek z grubym dnem, blender kielichowy (lub inne narzędzie do rozdrobnienia zupy)

przepis:
3-4 spore ogórki (około 500g)
1 szalotka
2 ząbki czosnku sok z
1/2 cytryny
1 awokado
1,5 szklanki bulionu*
3 łyżki jogurtu greckiego **
sól, pieprz
kawałek (1/3) papryczki chili
pół pęczka natki pietruszki (+ do podania)
oliwa


*bulion warto sobie mrozić, np w pojemniczkach po 250ml, idealny na takie okazje, wystarczy rozmrozić i już
** w wersji wegańskiej możecie pominąć jogurt, jednak ostrzegam, jogurt dodaje zupie fajnej kremowości

Ogórki obieram, łyżeczką usuwam ziarenka, a następnie kroję w kostkę (niezbyt dokładnie).
Szalotkę i czosnek siekam drobno.  W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję szalotkę i czosnek, smażę chwilę (około 2 minut), dodaję sok z cytryny i smażę mieszając od czasu do czasu. Do garnka dodaję pokrojone ogórki, bulion oraz sól i pieprz. Gotuję wszystko, aż ogórki zmiękną, około 5-6 minut.
W tym czasie do blendera kielichowego wrzucam pół pęczka natki(z łodyżkami, one mają najwięcej aromatu) awokado i kawałek chili, gdy jest już gotowa, dodaję ugotowaną zupę i rozdrabniam wszystko na gładko. Dodaję jogurt grecki i raz jeszcze wszystko miksuję.
Podaję posypane natką, startą skórką z cytryny, z pokrojonym drobno ogórkiem i kawałkami chili, lub bez niczego.
Jeśli chcecie zupę na ciepło, podajcie ją od razu, jeśli w wersji chłodnika, ostudźcie ją, a następnie wstawcie do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!




Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe