#MarchewkoweLove -marchewkowa chia

5/07/2016

Marchewkowe deserowe love, czyli kolejna potrawa z cyklu marchewka taka pomijana;)
Lubię te wszystkie chia puddingi, desery bo robię je wieczorem w słoiki, a rano zabieram do pracy. Mam więc coś "na wynos", coś dobrego i coś zdrowego w jednym:)
To takie połączenie surówki z marchewki z ciastem marchewkowym, słodkość marchewki i banana przełamana piernikowym aromatem.


Marchewkowa chia

do przygotowania używam:
blender kielichowy

przepis:
3 spore marchewki
1 średni banan
1 małe jabłko
szklanka mleka migdałowego
4 łyżki nasion chia
1 lyzeczka cynamonu
1/3 lyzeczki gałki muszkatołowej
1/4 lyzeczki imbiru
garść orzechów włoskich

Całość przygotowuję w blenderze, zaczynam od obrania marchewek, rozdrabniam je w blenderze lub ścieram na tarce na małych oczkach. Część startej marchewki odkładam na później (mniej więcej 1/3), do pozostałej części dodaję 2/3 banana, obrane jabłko, mleko migdałowe, cynamon, gałkę i imbir. Miksuję wszystko na gładko. Do zmiksowanych składników dodaję nasiona chia i mieszam. W słoikach lub miseczkach układam trochę startej marchewki którą zostawiłam na początku, wylewam delikatnie miksturę z chia. To co zostało ze startej marchewki, umieszczam w blenderze, dodaję 1/3 banana i 2-3 łyżki wody, miksuję na gęste puree - konsystencji dżemu.
Delikatnie wylewam na mieszankę w słoiku, tak aby wyraźnie zostały warstwy. Odstawiam do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem posypuję rozbitymi orzechami włoskimi.
Smacznego!







Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe