#MarchewkoweLove - kanapka z szarpaną .. marchewką

4/11/2016

Jejku, ileż ja się napatrzyłam na te różne pulled pork na foodowych blogach. Idea wolno pieczonego mięsa które jest delikatne i się rozpada jakoś do mnie przemawia.. nie licząc tego że nie przemawia do mnie idea mięsa;) to nie jest tak że odwracam się na widok mięsa, fascynuje mnie to co można z niego zrobić, staram się być na bieżąco i co nieco wiedzieć co się z tym robi, tylko no jakoś samo jedzenie mi nie idzie.. no nie, nie da się.
Chodziło jednak to gdzieś za mną, wiecie, ta kanapka z czymś delikatnym, w kawałkach, poszarpane byle jak, do tego surówka, buła.. no brzmi nieźle;)
Co by więc innego wykorzystać do przepisu, jeśli nie bohaterkę tygodnia(a może nawet tygodni, zobaczymy) - marchewkę:)
Polecam ten przepis, nie tylko dla wegetarian i wegan, taka marchewka może być też doskonałym dodatkiem dla mięsożernych;) zjedzona z czymś (czytaj mięsem), pieczonymi ziemniakami też sprawdzi się doskonale.


Kanapka z szarpaną marchewką


do przygotowania używam:
piekarnik, garnek z grubym dnem, patelnia grillowa (do przypieczenia bułek)

przepis:
500g marchewki
2 srednie czerwone cebule
pieprz, sól
2 łyżeczki oliwy

sos bbq
1 łyżka oleju
1 spora szalotka
3 ząbki czosnku
1/3 mielonego imbiru
1/3 łyżeczki musztardy Dijon
1/3 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
250 g passaty pomidorowej
100 ml octu jabłkowego
100 g cukru trzcinowego
1 łyżka sosu Worcestershire (w wersji wege trochę inny ale równie fajnie się sprawdzi syrop klonowy)
1 łyżka miodu
sól i pieprz


surówka z białej kapusty
1/2 główki białej kapusty
1 duża marchewka
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

ulubione bułki (marchewki u nas wystarczyło na 4-5 bułek)
poszatkowana czerwona kapusta - garść
gruby szczypior

Przygotowanie zaczynam od marchewki, piekarnik nagrzewam na 200st - tremoobieg. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach, układam w sporym naczyniu żaroodpornym lub blasze do ciasta, na papierze do pieczenia - użyłam blachy do pieczenia o wymiarach mniej więcej 35x35cm. Cebule kroję w piórka i dodaję do marchewki, polewam 2 łyżeczkami oliwy i mieszam, tak aby całość pokryła się oliwą. Posypuję sporą ilością pieprzu, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika na 40 minut.

W tym czasie przygotowuję sos bbq.

W granuszku z grubym dnem rozgrzewam olej, dodaję szalotkę i czosnek i smażę aż cebulka się zeszkli, następnie dodaję przyprawy wraz z musztardą mieszam wszystko dokładnie i przesmażam 2-3 minuty aż w domu zacznie pachnieć przyprawami. Dodaję passatę, ocet, cukier, sos(lub syrop) i miód, mieszam i gotuję około 20 minut na małym ogniu. Doprawiam solą i pieprzem.

Surówka z białej kapusty
Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach, kapustę siekam drobno lub używam szatkownicy. Wrzucam wszystko do miski i solę, a następnie ugniatam i jakby "wyciskam" kapustę. Odstawiam na kilka minut. Dodaję olej, sok z cytryny oraz pieprz.

Gotowa kanapka
Gdy marchewka się już upiecze, dodaję do niej sos bbq, mieszam dokładnie i odstawiam.
Bułki kroję na połówki, smaruję od wewnątrz lekko oliwą i grilluję na patelni grillowej lub zwykłej, aż się zarumienią. Na gotowe bułki wykładam marchewkę, surówkę z białej kapusty oraz poszatkowaną czerwoną kapustę, posypuję szczypiorem. Doskonałe w wersji ciepłej jak i na zimno.
Smacznego!





Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe