dobre zapiekanki są dobre

10/03/2015

A takie robione z niczego, z przypadku gdy jesteś super głodna to już totalne mistrzostwo.
To jeden z takich przypadków, zapiekanka zrobiona na szybko, w biegu, okazała się strzałem w dziesiątkę i już kilka razy pojawiała się u nas na stole. Sam proces przygotowania zajmuje niedużo czasu, a efekt, mniam!
Jeśli więc tak jak ja, macie na dziś dużo planów, ale nie obejmują one wielkiego gotowania, zróbcie tą zapiekankę, warto!
To nie jest zapiekanka na przyjęcie, ale na normalny, domowy obiad jest cudowna.



do przygotowania używam:
piekarnik, garnek

przepis:
pół opakowania makaronu (użyłam rigatoni i ten typ polecam)
1 średnia cukinia
10 sporych pieczarek
1 szalotka
1,5 -2 szklanki passaty pomidorowej
2 łyżki ricotty
1 ząbek czosnku
pieprz,
sól
2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki lubczyku
kawałek papryczki chili
oliwa

Przygotowania zaczynamy od ugotowania makaronu. Gdy ten się gotuje, pieczarki i cukinię kroję na cienkie plasterki (cukinię polecam zetrzeć na szatkownicy), a szalotkę w piórka.
W małym garnuszku rozgrzewam 2 łyżki oliwy, dodaję czosnek i zioła, a gdy wszystko się podsmaży, dodaję passatę pomidorową i mieszam z ricottą. Dodaję sól i pieprz do smaku.
Ugotowany makaron przekładam do żaroodpornego naczynia, mieszam z warzywami a na koniec zalewam sosem - warto zalać tak by kawałki makaronu nie wystawały ponad sos (jeśli sos jest za gęsty i jest go za mało, można dodać trochę wody, ale nie za dużo)
Wstawiam do piekarnika i zapiekam w 180 stopniach około 20 - 30minut (aż cukinia i pieczarki lekko zmiękną).
Zjadam ze świeżą bazylią.

Oczywiście możecie zapiekankę posypać serem, obłożyć kawałkami mozzarelli, jednak dla mnie sos z ricottą "robi robotę" i nie potrzebuję już nic więcej.

Smacznego!

Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe