jest wielkanoc, jest domowy majonez

3/29/2015

Jak raz spróbujesz, już nigdy nie kupisz słoiczka w sklepie.
Wbrew legendzie, majonez robi się banalnie prosto, szybko (zwłaszcza jak ma się w domu blender z rózgą lub mikser) i zawsze wychodzi taki jak lubię. Domowy majonez można trzymać w lodówce 5-7dni, chociaż gwarantuję że tak długo nie wytrzyma. Zawsze lubiłam chleb z majonezem, ale chleb z domowym majonezem znika po prostu w sekundę.
Jaka może być lepsza okazja na przygotowanie domowego majonezu, jak nie zbliżająca się Wielkanoc?


do przygotowania używam:
blender z rózgą do ubijania

przepis:
1 duże żółtko (w temp. pokojowej)
150 ml oleju
1-2 łyżeczki octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
szczypta soli

Żółtko i musztardę umieszczam w naczyniu w którym będę robiła majonez (ja używam takiego wysokiego kubka do blendera) i zaczynam ubijać, aż oba składniki się połączą, następnie cały czas ubijając dodaję cienką stróżką olej, na początku bardzo bardzo powoli, z czasem trochę szybciej, nie warto jednak się spieszyć. Gdy połączę cały olej dodaję ocet winny (ja dodaję dokładnie 1,5 łyżeczki,ale to zależy od Waszego smaku), oraz szczyptę soli.
Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe