gulasz z batatów i fasoli

3/26/2015


Niby wiosna, ale różnie to bywa. Czasami jest zimniej, straszniej i pada. Wtedy idealnie sprawdzi się gulasz z batatów, trochę słodki, trochę ostry, zdecydowanie sycący:)



do przygotowania używam:
garnek z grubym dnem

przepis:
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 papryczki chili
sól, pieprz
2 duże bataty
1 puszka czerwonej fasoli
200 ml passaty pomidorowej
oliwa

Na oliwie podsmażam posiekaną cebulę i czosnek, dodaję przyprawy i posiekaną papryczkę,chwilę smażę. Bataty kroję w kostkę i dodaję do garnka, podsmażam przez chwilę, tak aby bataty obtoczyły się w przyprawach. Zalewam wodą, tylko do przykrycia batatów (może być nawet minimalnie poniżej), przykrywam garnek i gotuję około 20 minut, aż bataty zmiękną. Gdy bataty już dochodzą, dodaję czerwoną fasolę i passatę, gotuję jeszcze około 5minut. 
Podaję posypane np. świeżym tymiankiem.

Smacznego!


Mogą ci się spodobać

2 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe