Szybki makaron z jarmużem

2/24/2015

Znacie to uczucie gdy wracacie do domu, zmęczeni po całym tygodniu pracy, ciesząc się że to już piątek.. a okazuje się że jest poniedziałek?
my znamy, często to odczuwamy i niestety płacimy za to karę, bo po powrocie do domu, głodni i zmęczeni mówimy sobie, że to ostatni raz, a jednak znowu i znowu wyjmujemy telefon i zamawiamy jedzenie z knajpy. Nie powiem, z całkiem niezłej, ale jednak, nie jest to to, co domowe jedzenie, no i często jest to pizza, niezła ale wiecie #duparosnie ;)
Wiosna zbliża się wielkimi  krokami, my robimy się wielcy w pasie, powiedzieliśmy więc stop. Kończymy z chodzeniem na łatwiznę i mimo że praca się nie zmieniła, a w poniedziałki nadal jesteśmy przekonani że to już piątek, gotujemy w domu i szykujemy obiady i śniadania na następny dzień do pracy.

To jeden z tych poniedziałkowo - piątkowych obiadów. Zrobienie go trwa tyle co nic, a jest pyszny i zdrowy ;)
Nic nie cieszy jak miska makaronu i dwaj łakomi włosi, po długim dniu pracy:)


do przygotowania używam:
głęboka patelnia z grubym dnem, garnek do gotowania makaronu

przepis:
makaron fettuccine
dwie spore garście pomidorków cherry
dwie garście jarmużu
szklanka passaty pomidorowej
pół papryczki chili
ząbek czosnku
dwie łyżeczki tymianku
sól, pieprz
oliwa

Makaron gotuję w osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie podsmażam czosnek, tymianek i posiekaną papryczkę, wrzucam porwany na kawałki jarmuż, a następnie pokrojone na połówki pomidorki. Wszystko smażę chwilę, aż pomidorki puszczą wodę, dodaję passatę, sól i pieprz do smaku. Smażę jeszcze chwilę, żeby jarmuż zmiękł. Jeśli sos jest za gęsty dodaję odrobinę wody z makaronu. Ugotowany makaron dodaję do sosu na patelni, mieszam i podaję.
Makaron z tym sosem doskonale smakuje sam, ale miłe jest też połączenie z serem pecorino romano:)
Smacznego!


Mogą ci się spodobać

2 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe