Kalmary w sosie greckim

2/19/2015














Składniki
-  1 kg startych marchewek
- 3-4 średnie starte pietruszki
- średniej wielkości starty seler
- 4 spore cebule pokrojone w kostkę lub piórka
- słoik koncentratu pomidorowego lub pomidorów w puszce
- szklanka soku pomidorowego
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- olej do smażenia
- opakowanie (ok. 500g) mrożonych krążków z kalmarów


Potrzebny sprzęt:
- bardzo duża patelnia lub wok
- garnek
- tarka lub robot z funkcją tarcia

Przygotowanie
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, wrzuć posiekaną cebulkę (ja lubię pociętą na tzw. pióra). Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj starte marchewkę, pietruszke i seler, a po chwili wrzuć 6-8 listków laurowych i kilkanascie ziarenek ziela angielskiego. Mieszając wszystko razem zeszklij warzywa. Po ok. 10 min. dolej szklankę soku pomidorowego i niech się jeszcze wszystko dusi - mieszane do czasu aż sok pomidorowy odparuje.
Dodaj koncentrat lub puszkę pomidorów (zmiksowanych) oraz sól. Jeszcze trochę trzeba podusić wszystko razem. Na samym końcu dodaję świeżo mielony pieprz.
W międzyczasie wstaw wodę na kalmary. Do gorącej osolonej wody wrzuć kalmarowe krążki. Najlepiej gotować zgodnie z opisem na opakowaniu, ale kontrolować proces. Jak krążki są sprzężycte, ale miękkie - są gotowe.
Na koniec wymieszaj kalmary z sosem.
Danie najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy kalmary przejdą zmakiem sosu.

Sposób podania:
Sos grecki świetnie smakuje także z rybą lub w wersji wege z kotlecikami sojowymi.

Mogą ci się spodobać

1 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe