burgery i szybkie bułki

1/04/2015

W przepisach na burgery zawsze mnie to zastanawia, że autorzy polecają robić własny środek (mam tu na myśli też opcje wege) bo to takie ważne, żeby był smaczny, zdrowy, dobry, a do tego dodają "kupcie bułki jakie lubicie". Ja lubię dobre bułki do moich burgerów, a takich bułek nie uda mi się kupić w żadnym z okolicznych sklepów, ale i dalej pewnie bym nie znalazła.
Z tych proporcji wychodzi mi około 7 bułek.

Dodatki do burgerów wybieramy bardzo różne, na dole moja propozycja, ale z czasem będę dodawać tu kolejne, bo każdy dzień burgerowy w naszym domu, to zupełnie nowy przepis:)
lubimy buły z dobrym środkiem:)



do przygotowania używam:
piekarnik, garnuszek do roztopienia masła (lub mikrofalówka), miska do wyrobienia

przepis:
35 g masła - roztopionego
45 ml mleka
230ml wody
450 g mąki
25 g drożdży (lub 7g suszonych - uwaga, suszone to nie to samo co instant!)
2 łyżki cukru
2 jajka + 1 jajko do smarowania bułek
1,5 łyżeczki soli

Roztopione masło łączę z mlekiem i wodą i rozpuszczam  w nim drożdże. Sól, cukier i mąkę mieszam, dodaję płyn, i cały czas mieszając dodaję najpierw jedno, potem drugie jajko. Mieszam, a następnie zostawiam do wyrośnięcia. Ciasto jest dosyć lepkie, i takie powinno być, starajcie się nie dodawać zbyt dużo mąki bo bułki wyjdą wam zbyt zbite.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dziele je na bułki i układam na papierze, zostawiam na 15 minut żeby jeszcze trochę urosły, a potem smaruję je roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki zimnej wody. Posypuję sezamem i piekę około 10-15minut w termoobiegu w 200st.



to teraz dwa słowa o środku:)
burger na zdjęciu zrobiony jest z pozostałości po pasztecie, możecie jednak zrobić bardzo podobny.

przepis:

6 sporych pieczarek
1 mała cebula
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 puszka fasoli białej
bułka tarta
sól, pieprz, majeranek, tymianek, ostra papryka, kumin, 

Pieczarki razem z posiekaną byle jak cebulką podsmażam na maśle,, dodaję sól, pieprz i duszę chwilę. Do blendera wrzucam fasolę, czosnek i masę pieczarkową (staram się dodać same pieczarki bez wody), wszystko rozdrabniam na masę. Dodaję przyprawy do smaku (trzeba próbować i szukać swojego smaku:)) i bułkę tartą, na tyle by można było formować kotlety.
Kotlety smażę na lekko posmarowanej oliwą patelni, tylko do przyrumienienia.

Mamy już bułkę i burgery, potrzebny jeszcze sos. Moim ulubionym jest taki, jaki jadłam lata temu w burgerach w drewnianej budce, w centrum mojego miasta.

przepis:
1 kubek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy
ketchup

Mieszam wszystkie składniki dokładnie, ketchupu dodaję tyle, aby sos miał ładny łososiowy kolor.

Teraz wystarczy wszystko połączyć, do swoich burgerów dodaję dobry ser, krążki czerwonej cebuli, pomidory i sałatę lodową.
Smacznego!

Mogą ci się spodobać

8 komentarze

  1. Ja też lubię dobre własne pieczywo do domowych burgerów.
    Twoje bułki bardzo mi się podobają i wypróbuję przepis.
    I też zwróciłam uwagę, że ludzie vege nie do końca są vege...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię szybką kuchnie, ale jak jak już pieścimy się nad super ekologicznymi składnikami, to szkoda ładować je w sklepową bułę bez smaku;) inna sprawa, że to trzeba lubić, robienie czegoś od zera cieszy znacznie bardziej;)

      Usuń
  2. Smaku mi narobiłaś :) Przepis zapisuje i będą robione ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem tego samego zdania, jak chce się mieć dobre buły to trzeba upiec samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Burger z domową bułką - zdecydowanie najlepsza propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe bułeczki...burgery wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie pozostaje nic innego, jak zabrać się do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe