Seler w sosie piri piri

1/26/2015

Koniec stycznia, to chyba dobry czas na podanie wam przepisu na danie które robiłam.. na sylwestra
Przyznaję, mimo cichego postanowienia że będę dbała o bloga, że będę bardziej systematyczna, nie udało mi się "ogarnąć" wszystkiego. Tłumaczę sobie że brak energii jest spowodowany zmianami pogody, ale obawiam się że chyba wstąpiłam po prostu na kolejny poziom lenistwa.

Ogarnij się kobieto!
już:)

Bazą tego przepisu jest nieco zmieniony sos z jednej z książek mojego ulubionego celebrykucharza Jamiego Olivera, oryginalnie sos był połączony z mięsem, ale po co, skoro mamy selera?
Oboje z Kubą jesteśmy wielkimi fanami tej bulwy, oczywiście ze względu na smak. Jednak jak wpiszecie "seler" w wyszukiwarke, dowiecie się że jest to warzywo cud, odchudza, odmładza, koi nerwy i zapobiega depresji, pomaga na kryzysy małżeńskie i jest afrodyzjakiem. Pozostaje mi jedynie zapytać dlaczego? daczego jemy tak mało selera!
Nadrabiamy więc całą miską aromatycznego selera w ostrym sosie. Do zjedzenia solo, lub w towarzystwie pieczonych ziemniaków.
Przepis jest na pozór wege, ale sos zawiera 2 łyżki sosu worcester, a ten znów zawiera anchois.. nie potrafię jednak sobie tego sosu tu odmówić (jeśli jednak chcecie wersję wegę pomińcie sos worcester)



do przygotowania używam
piekarnik, blender, patelnia

przepis
1 duża bulwa selera
papryka zielona, czerwona, żółta
natka pietruszki
sól, pieprz

na sos
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 łyżki wędzonej papryki w proszku
2 cytryny + skórka otarta z cytryny
4 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu worcester (w wersji wege pomijamy:))
duży pęczek świeżej bazylii

W blenderze umieszczam wszystkie składniki sosu i dokładnie miksuję. Selera obieram i kroję w plastry, a następnie na paski. Rozgrzewam patelnię i obsmażam wszystkie plasterki selera na odrobinie oleju, żeby lekko się zezłociły następnie przekładam je do naczynia w którym całość będę zapiekać. Gdy seler się obsmaża kroję papryki na niewielkie kawałki i po skończeniu selera, obsmażam paprykę (dosłownie chwilę) i też umieszczam w naczyniu. Wszystko przyprawiam solą i odrobiną pieprzu, mieszam i polewam przygotowanym wcześniej sosem. Wstawiam do nagrzanego do 200st piekarnika (termoobieg) i zapiekam około 15minut. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!




Mogą ci się spodobać

1 komentarze

  1. Ależ to ładnie wygląda. Seler bulwiasty nie należy akurat do moich ulubionych warzyw i zazwyczaj toleruję go tylko na surowo, ale że je się także oczami, to tym razem pewnie bym się na niego skusiła :)

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe