Kuskus z cieciorką i warzywami

1/31/2015

Ostatnio było zimno, zdecydowanie za zimo jak dla mnie. Jestem zimnolubna, uwielbiam śnieg i mróz, temperatury około 0 i wchodząca wszędzie wilgoć sprawia że trzęsę się z zimna praktycznie bez przerwy.
Wtedy do głowy padają dania które mają sporą zawartość ostrej papryki, curry. Które chociaż na chwile dadzą mi poczucie ciepełka w środku:)
To zwykle muszą być też dania szybkie, a cóż jest szybszego od kuskusu?


do przygotowania używam:
garnek z grubym dnem

przepis:
1 puszka cieciorki
3 spore marchewki
1 korzeń pietruszki
1 kawałek korzenia selera
1 por
1 szklanka passaty pomidorowej
1 szklanka kaszy kuskus
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
szczypta ziaren kolendry
woda

podaję posypane:
łyżka czarnuszki
garść natki pietruszki
jogurt

W garnku z grubym dnem umieszczam oliwę i przyprawy, podgrzewam wszystko. W tym czasie przygotowuję warzywa, marchewki, pietruszkę i selera kroję w drobną kostkę, a por w cienkie plasterki. Do rozgrzanej już oliwy z przyprawami dodaję najpierw por, mieszam wszystko dokładnie i podsmażam chwilę, następnie dodaję pozostałe warzywa, mieszam dokładnie i zalewam niewielką ilością wody (mniej więcej do wysokości warzyw, nie muszą być nawet przykryte wodą). Garnek przykrywam i gotuję na wolnym ogniu około 10-15minut żeby warzywa zmiękły.
Gdy warzywa są już gotowe do garnka dodaję cieciorkę oraz passatę pomidorową, chwilę wszystko gotuję, wyłączam gaz i dodaję kuskus, mieszam dokładnie, jeśli potrzeba dodaję wody, przykrywam i zostawiam na chwilę.
Przed podaniem mieszam wszystko z natką i czarnuszką, jeśli ktoś lubi dodaję na wierzch jogurt naturalny (ja lubię, Kuba uważa to za zbędny dodatek).

Smacznego!


Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe