kardamonowe ciasto z daktylami

1/12/2015

Używanie mąki razowej do ciasta to stosunkowo nowy zwyczaj w moim domu, sprawdza się jednak z dwóch powodów - po pierwsze tłumaczę sobie że jak z razowej to zdrowo;) a po drugie mąkę razową w domu zawsze mam (daktyle też).
Mój pierwszy raz z tym ciastem był w ubiegłym tygodniu, zrobiłam je jako ciasto do pracy i sprawdziło się, oczywiście musiałam zmienić po swojemu przepis bazowy,ale wyszło fajnie, doskonale smakuje z kawą, przyjemnie podjada się je plotkując w kuchni.
W trakcie wyrabiania, ciasto pachnie orzechami, mam więc w planie również wersję w której część mąki zastąpię mielonymi orzechami włoskimi lub migdałami, dam znać :). Jestem pewna że to ciasto zagości w moim domu na stałe, bo bardzo mi zasmakowało, a robi się je bardzo szybko.



do przygotowania używam:
piekarnik, tortownica 21cm, garnuszek, mikser / robot

przepis:
175 g daktyli
200ml wody
sok z połowy średniej wielkości pomarańczy
skórka z pomarańczy
200g masła (w temp. pokojowej)
100g cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego kardamonu
200 g mąki żytniej razowej (typ 2000)

Na początek musimy przygotować masę daktylową. Jeśli mam miękkie daktyle, kroję je na mniejsze kawałki, jeśli są bardziej twarde raczej zostawiam je w całości. Wkładam daktyle do garnuszka, zalewam wodą i sokiem z pomarańczy, zagotowuję, i zostawiam na niedużym ogniu, pod przykryciem na około 10 minut. Zostawiam do ostygnięcia.
Gdy daktyle ostygną, rozdrabniam je na gładką masę blenderem, dodaję skórkę pomarańczową.
W mikserze ucieram masło z cukrem na jasną puszystą masę (to ciasto ucierane, więc ten etap jest bardzo ważny), następnie dodaję jajko, ucieram, gdy jajko połączy się z masłem, dopiero wtedy dodaję drugie i znów miksuję do połączenia,na koniec dodaję ekstrakt z wanilii.
Sypkie składniki mieszam razem, dodaję do masy maślanej na zmianę z masą daktylową, mieszam szpatułką do połączenia składników. Masę przekładam do wyłożonej papierem tortownicy i wstawiam do nagrzanego do 170st piekarnika (termoobieg), piekę godzinę.

Smacznego!


Mogą ci się spodobać

9 komentarze

  1. jestem bardzo ciekawa jego smaku, mocno wyczuwalny jest smak kardamonu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wyczuwalny smak kardamonu,ale również cynamonu i pomarańczy, razem tworzy cudowne zimowe połączenie. jeśli jednak odrzuca cię od zapachu kardamonu, raczej nie przypadnie ci do gustu:)

      Usuń
  2. a ja piekę już praktycznie wyłącznie na razowych mąkach :) Bardzo mi się podoba to ciasto, chętnie upiekę! :) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja chyba jednak jestem bardziej wytrawna, w ciastach nie czuję się tak mocna, więc każda inność i nowość trochę stresuje;) ale wszystko przede mną:D
      ciasto polecam, z komplement dziękuję:D

      Usuń
  3. Ciasto upiekłam i muszę przyznać, że jest przepysznie słodziutkie z wyczuwalną nutą przypraw.
    Idealne na zimowe dni, bardzo sycące, wspaniale komponuje się z kawą zbożową :)
    PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  4. TO ciasto mnie woła, muszę wypróbować przepis ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sam wygląd mnie zachwyca! Smak musi być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe