tort makowy

12/10/2014

Dziś pierwszy raz w tym roku za oknem było biało. Co prawda był to szron, ale dobre i to. w końcu.
Pora więc na naszą świąteczną pozycję obowiązkową - tort makowy:)
Mogę go jeść ciągle, jest wilgotny i tak bardzo pyszny, ach..


do przygotowania używam:
piekarnik, tortownica 21cm.

przepis:
na ciasto
2 szklanki maku
450 g cukru pudru
250 g masła
7 jajek
8 łyżek kaszy manny 
1 kg kwaśnych jabłek
łyżka rumu

na polewę
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
4 łyżki wody

Mak zalewam wrzątkiem i chwilkę gotuję, następnie odcedzam i rozdrabniam (maszynka / lub mały dokładny blender). Żółtka z cukrem i masłem ucieram na jasną gładką i puszystą masę, następnie dodaję mak, kaszę, starte na tarce jabłka oraz rum. Białka ubijam na pianę i dodaję delikatnie do ciasta.
Piekę w 175 stopniach w termoobiegu, około godziny.

Ciasto podaję z polewą kakaową. Wszystkie składniki umieszczam w garnuszku i podgrzewam, aż wszystkie składniki się połącza. Polewam nią ciasto i zostawiam do ostudzenia.

Smacznego!

ps. przepis mam od mojej Mamy, chociaż mama do ciasta dodaje zapach migdałowy, ja wolę rum;)

Mogą ci się spodobać

3 komentarze

  1. Jestem ciekawa połączenia maku z jabłkami... pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe