na imprezę - smażone oliwki
12/30/2014Przed nami sylwester i karnawał, nie wiem jak wy, ale ja najbardziej lubię "domówki" w gronie przyjaciół i z dobrym jedzeniem.
Ale nie lubię też zbytnio się przemęczać przygotowując takie imprezy, stąd moje przepisy na imprezowe przekąski są krótkie, szybkie i zwykle ze składników które raczej zawsze mam pod ręką.
Jednym z tych przepisów są smażone oliwki, nadają się do tego zarówno oliwki zielone jak i ciemne, ja zdecydowanie jestem fanką zielonych.
To kolejna potrawa która daje nam dużo możliwości, możemy ją z odrobiną pomysłu dowolnie modyfikować. A najlepsze jest w tym że jest tak banalnie prosta:)
do przygotowania używam:
frytkownica lub garnek z grubym dnem
przepis:
oliwki (zielone, zielone nadziewane, czarne)
jajko
bułka tarta
pieprz, sól i dowolne przyprawy - ja używam papryki ostrej
olej do smażenia
Jajko mieszam dwiema łyżkami zimnej wody, dodaję pieprz, odrobinę soli i paprykę, wszystko mieszam. W drugiej miseczce wsypuję bułkę tartą. Oliwki obtaczam w jajku, a potem delikatnie wrzucam do miski z bułką, niedużymi partiami. Oliwki obtaczam w bułce poruszając miską, a nie samymi oliwkami, dzięki temu panierka lepiej się będzie trzymała. Przekładam do rozgrzanego oleju i smażę 1-2min do zrumienienia, wykładam na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Są super przekąską zarówno w wersji ciepłej jak i zimnej:)
Smacznego!
0 komentarze