Czas prezentów: mus jabłkowy

12/13/2014

Nie, musy jabłkowe nie są tylko dla dzieci, duże dzieci też je lubią, zwłaszcza z dodatkiem naleśników, ale wyjadane ze słoiczka też są boskie. Pachnące cynamonem i świętami.
Czy to nie jest doskonały prezent? robiony własnoręcznie, z miłością? ja uwielbiam. Dlatego mus jabłkowy również jest na liście moich własnoręcznie robionych prezentów:)
Domowy, bez cukru i tak bardzo łatwy w przygotowaniu. Czy może być lepiej?


do przygotowania używam:
garnek z grubym dnem

przepis:
6 jabłek (ja używam renet)
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
szczypta startej gałki muszkatołowej

Jabłka obieram i kroję w kawałki, wrzucam do garnka z grubym dnem razem z przyprawami. Smażę (ewentualnie dodając łyżkę lub dwie wody), aż się rozpadną. Przekładam do słoików i pasteryzuję w piekarniku* 20min, w 130st.

*pasteryzacja w piekarniku:
umieszczam na wyłożonej ściereczką kratce słoiki, wstawiam do zimnego piekarnika, na 130st grzanie góra - dół,  pasteryzuję 20min od momentu gdy piekarnik osiągnie temperaturę. Zostawiam do wystudzenia.

Smacznego!


Mogą ci się spodobać

1 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe