warzywny bulion z pierożkami z soczewicy

11/23/2014


Zima zbliża się wielkimi krokami, większość oczywiście stwierdzi "o nieee" ja na szczęście do większości nie należę, zimę uwielbiam. Śnieg za oknem, dobra książka i miska gorącego bulionu, czy wieczory mogą być lepsze?
Pewnego pięknego dnia zachciało mi się pierogów w rosole. Pierogi musiały mieć intensywny smak i  dosyć zbite nadzienie. Wybór padł na soczewicę.

Przedstawiam wam moje nowe ulubione danie, intensywny bulion warzywny z pierożkami z soczewicy.



do przygotowania używam:
garnek z grubym dnem, stolnica + wałek, bledner

przepis:
na bulion
dwie łyżki dobrej oliwy
1 duży por
5 marchewek
200g pieczarek
spory kawałek selera
2 korzenie pietruszki
2 listki laurowe
4 kuleczki ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
sól
woda

na pierożki
ciasto:
500g mąki
250ml wody
2 łyżki oliwy
sól

nadzienie:
szklanka soczewicy
sól, pieprz,
1 - 2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka tymianku
3 łyżki warzyw z bulionu


Przygotowania zaczynam od bulionu, na rozgrzaną oliwę wrzucam liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, dodaję posiekanego pora, marchewki, selera i pietruszkę i smażę wszystko, warzywa mogą, a nawet powinny się trochę przyrumienić, następnie dodaję pokrojone pieczarki i znów chwilę smażę. Zalewam wodą (około 1,5l) i gotuję na małym ogniu, aż warzywa oddadzą smak i bulion zacznie intensywnie pachnieć (30min do godziny). Na koniec doprawiam go solą i pieprzem, jeśli ktoś lubi można również dodać odrobinę lubczyku.

Pora przygotować farsz, soczewicę płuczę, a następnie gotuję około 20min. Ugotowaną i przestudzoną soczewicę umieszczam w misce blendera wraz z czosnkiem, warzywami z bulionu i przyprawami i rozdrabniam, niezbyt dokładnie.

Z mąki, wody i oliwy wyrabiam elastyczne ciasto na pierożki. Ja pierożki przygotowuję tak jak uszka, czyli z rozwałkowanego cienko ciasta wycinam małą szklanką kółeczka, nakładam niewielką ilość farszu, a następnie składam na pół, w kształt pieroga i sklejam ze sobą końce - takie małe uszka najbardziej pasują mi do bulionu.

Uszka gotuję około 5minut i podaję w bulionie, posypane świeżą natką pietruszki.
Idealne na zimowy obiad.

Smacznego!



Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe