gdyby pasterz był wege.. shepherd's pie z jarmużem

11/10/2014

No bo czy każdy pasterz musi być mięsożerny? Ja na przykład wypasam (na balkonie) moje cztery koty i mięsożerna nie jestem. Idea zapiekanego czegoś, przykrytego ziemniaczanym puree wydawała mi się zawsze cudowna, ale jakoś nigdy się nie złożyło, aż pewnego dnia, zdecydowałam że pora podejść poważnie do tematu shepherd's pie - w wersji bez mięsa. I podeszłam.
O tym, że zapiekanka nie potrzebuje mięsa i że jest doskonała w wersji wege świadczy opinia mojego męża, który siedząc nad miską zapiekanki mruczał sobie że musi wstać, musi odejść, bo przecież nie może zjeść całej od razu, ani razu nie wspominając o tym że lepsza by była z mięsem.
Idealna na obiad w te chłodne i mokre dni.



do przygotowania używam:
garnek z grubym dnem (plus dwa ganki do ugotowania soczewicy i ziemniaków), piekarnik, naczynie żaroodporne

przepis:
2 szklanki soczewicy - zielonej
4 średnie marchewki
1/4 selera
1 duża pietruszka (korzeń)
100 g jarmużu
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
500ml dobrej passaty pomidorowej
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz
2 łyżki oleju

na puree
1kg ziemniaków
2 duże łyżki masła + kilka na wierzch
1/4 szklanki mleka
gałka muszkatołowa

Soczewicę płuczę, zalewam wodą i gotuję około 25 minut. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotuję ziemniaki na puree. Cebulę, marchewki, pietruszkę i seler kroję w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem wlewam olej, dodaję listek, ziele, rozmaryn, tymianek i majeranek, gdy olej się rozgrzeje dodaję cebulę i smażę aż lekko się zeszkli. Następnie dodaję pokrojone warzywa i czosnek, wszystko smażę, często mieszając, gdy warzywa będą już całe w przyprawach i oleju, dodaję pokrojony jarmuż i znów smażę mieszając.  Po 2 minutach dodaję passatę i zostawiam wszystko na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, na jakieś 15 minut.
Po tym czasie soczewica jest już gotowa, odcedzam ją i dodaję do warzyw, mieszam wszystko, przyprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze, do czasu aż skończę robić puree.
Do odcedzonych ziemniaków dodaję masło, ubijam je na puree, następnie dodaję mleko oraz starą gałkę.
Warzywa przekładam do żaroodpornego naczynia, przykrywam warstwą puree, na wierzchu posypuję lekko pieprzem, rozmarynem i układam kawałki masła.
Zapiekam w 190 stopniach około 25minut.

Smacznego!


Mogą ci się spodobać

1 komentarze

  1. od razu zapisuję pomysł na zapiekankę :) bardzo lubię tego typu dania, także nie może nie zasmakować, tym bardziej w takich smakach! :)
    ja akurat niemięsożernym pasterzem dla psa i królika jestem :D

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe