sos pomidorowy z bakłażanem

10/05/2014

Naście lat bez mięsa, a mimo to najprostsze pomysły nie wpadają do głowy, proste genialne rozwiązania gdzieś umykają. Tak było z tym sosem, bakłażan u mnie w domu to zawsze było takie trochę niechciane warzywo, Kuba nie lubi, wszyscy inni uparcie wrzucają go na grilla i robią dziwną, bliżej nieokreśloną masę, a ja jakoś, no cóż, jestem bardziej cukiniowa;)
Ale w pewne piękne i słoneczne wakacje, jakiś czas temu, trafiliśmy do knajpeczki gdzie jadłam ravioli z pysznym, sycącym sosem.. z bakłażanem. To takie oczywiste połączenie, tak proste, szybkie i smaczne ze aż przez kilkanaście lat bez mięsa, nigdy na nie nie wpadłam.
bywa i tak:)

ale od tamtych wakacji, ten sos często gości na naszym stole, w różnych konfiguracjach, czasami z ravioli z serem, czasami z penne, a czasami z długimi nitkami tagliatelle. Pasuje mi do każdego rodzaju makaronu (a to nieczęsto się zdarza)


do przygotowania używam:
garnek z grubym dnem

przepis:
1 opakowanie ulubionego makaronu (jak wspominałam wyżej, pasuje do różnych)
1 bakłażan
500ml dobrej jakoś passaty pomidorowej / domowego sosu pomidorowego
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
garść świeżej bazylii

opcjonalnie ser, np. parmezan, do posypania dania

Bakłażana dokładnie myję i kroję w około 1cm plastry, układam na desce i posypuję solą. Odstawiam na 10minut. Gdy bakłażan "puści wodę" wycieram go dokładnie i kroję w kostkę. Rozgrzewam w garnku oliwę, dodaję pokrojonego bakłażana i smażę około 5 minut, mieszając by się nie przypalił. Gdy bakłażan zaczyna być szklisty dodaję posiekany czosnek i smażę jeszcze chwilę, następnie dodaję passatę i zagotowuję, na koniec dodaję porwane listki bazylii. Makaron mieszam z sosem w garnku i podaję. Podaję z listkami świeżej bazylii, pokruszonymi orzechami lub parmezanem.

Smacznego!


Mogą ci się spodobać

1 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe