Rustykalna szarlotka

8/04/2014

czyli papierowelove

Gdy mąż staje w progu mieszkania z torbą pełną papierówek od babci, nie ma znaczenia że jest upał (jakieś 32st w cieniu), nic nie ma znaczenia. Poza nią, poza idealną (no prawie*) szarlotką.
*szarlotka jest prawie idealna, bo jedyną, idealną szarlotkę robi moja babcia. I żadna inna szarlotka tej babciowej nie przebije, tu nie ma dyskusji. Nie chodzi o przepis, a o babciowe ręce i babciowe serce.

w międzyczasie, robiąc obiad (32 stopnie nie przeszkadzały mi w gotowaniu zupy), zrobiłam więc kruche ciasto, a chwilę później w piekarniku bosko pachniała szarlotka. Z uśmiechami na twarzach pochłonęliśmy ponad połowę, zajadając jeszcze ciepłą, z dodatkiem śmietankowych lodów.
Ta szarlotka jest dla miłośników cynamonu, mam ciężką rękę jeśli chodzi o dodawanie cynamonu i zawsze sypnie mi się więcej, podane ilości cynamonu są więc wartościami wyjściowymi, jeśli tak jak ja lubicie mocno cynamonową szarlotkę, spokojnie możecie sypnąć więcej.



do przygotowania używam:
piekarnik, papier do pieczenia

przepis:
na kruche ciasto
450g mąki pszennej
220g zimnego masła
szczypta soli
zimna woda (mniej więcej 6-10 łyżek)
1 łyżka cukru
łyżeczka cynamonu

nadzienie
5 sporych jabłek (najlepiej papierówki)
6 łyżek cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka wody
2 łyżki cukru do posypania



Wyrabiam kruche ciasto, mieszając zimne masło z mąką, solą, cukrem i cynamonem, aż powstanie kruszonka, następnie dodaję wodę, najlepiej dodawać po trochu, na początek 2-3 łyżki i potem dodawać po odrobinie. Po wyrobieniu ciasto zawijam w folię i odstawiam do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi obieram jabłka i kroję na nieregularne kawałki, zasypuję 4 łyżkami cukru i łyżeczką cynamonu.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia na dosyć cienki placek. odrysowuję okrąg około 24cm, tak aby po bokach został jeszcze spory margines ciasta. Mieszam łyżkę mąki z pozostałymi 2 łyżkami cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu, wysypuję mieszankę na odrysowany okrąg. Na to wysypuję jabłka, starając się cały czas trzymać kształt, zawijam margines ciasta przykrywając jabłka, staram się ciasto w miarę ze sobą skleić. Jajko mieszam z łyżką wody i smaruję nimi ciasto, a następnie posypuję cukrem. Piekę w nagrzanym wcześniej do 200st piekarniku około 45minut (do zrumienienia ciasta).

Jeszcze ciepłą (lub podgrzaną) podaję z kulką lodów śmietankowych.
Smacznego!





Mogą ci się spodobać

1 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe