ulubiona tarta z karmelizowanymi pomidorami

6/05/2014

To nasza ulubiona tarta, na bazie ciasta francuskiego, więc można ją zaliczyć do szybkich obiadów. Idealna w sezonie pomidorowym, ale pyszna też w szare zimowe wieczory. Jeden z moich pierwszych przepisów, gości na naszym stole dosyć regularnie już od lat.



do przygotowania używam:
piekarnik, forma do tarty (30cm), dwie patelnie

przepis:
duże opakowanie ciasta francuskiego
3 pomidory
opakowanie sera lazur (100g)
pęczek bazylii, lub kilka listków i wcześniej przygotowane pesto bazyliowe
6 suszonych pomidorów w oliwie
10 pieczarek
1,5 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
pieprz, sól

Na samym początku przygotowuję spód, formę wykładam ciastem francuskim i dociskam drugą, nieco mniejszą formą, wstawiam do nagrzanego do 170st piekarnika i piekę przez 20 minut.
W tym czasie kroję pieczarki dosyć niedbale w plastry, a potem jeszcze na mniejsze kawałki, na patelnie wlewam łyżkę oliwy z pomidorów, dodaję posiekany czosnek i smażę pieczarki aż się zarumienią, pieczarki nie powinny być pieczarkową zupą, a fajnymi podsmażonymi kawałkami. W trakcie smażenia dodaję pieprz oraz kilka listków bazylii, na sam koniec do pieczarek dodaje sól i pokrojone na nieduże kawałki suszone pomidory. Całość odstawiam.

Świeże pomidory trzeba obrać ze skórki, nacinam lekko skórkę i zalewam na chwilę wrzątkiem, później zdejmuję skórę. Kroję na plastry około 1cm, jeśli pomidory mają dużo wody staram się usunąć nasionka i wodę, zostawiając sam miąższ, trzeba oczywiście usunąć też twarde części przy ogonku.
Ułożone na desce pomidory posypuję cukrem, dosyć obficie, każdy pomidor powinien mieć na sobie warstwę cukru.
Na patelni rozgrzewam masło,  gdy jest już naprawdę rozgrzane umieszczam na niej delikatnie pomidory (cukrem do dołu) i smażę na sporym ogniu, potrząsając lekko patelnią by się nie przypaliły. Na patelni utworzy się cudowny pomidorowo karmelowy gęsty sos, a pomidory powinny być złote od spodu (podglądam delikatnie unosząc pomidory widelcem).
po 20 minutach pieczenia spodu, zdejmuję obciążenie w postaci foremki, i dopiekam ciasto w 200st przez 5-10minut.
Po tym czasie wyjmuję ciasto i zaczynam nakładanie farszu. Jeśli nie macie pesto najlepiej porwać drobno bazylię, lub zmiksować na masę z łyżką oliwy, i posmarować spód, ja jednak używam zwykle pesto (zawsze mam zapasik) rozsmarowuję je cienką warstwą na spodzie.
Na warstwę pesto lub bazylii wykładam pieczarki z suszonymi pomidorami, a na nie, delikatnie, złotą stroną do góry, jeden przy drugim, układam smażone pomidory. na koniec kilka listków bazylii i pokrojony drobno lazur.
Wkładam wszystko do piekarnika najpierw na 190st na jakieś 10minut, a później uruchamiam jeszcze funkcję grilla aby przypiec brzegi i ser, najlepiej obserwować swoją tartę.
Przed podaniem posypuję listkami bazylii.

Smacznego!



Mogą ci się spodobać

3 komentarze

  1. Super pizza ci wyszła

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmelizowane pomidory, brzmi baaardzo zachęcająco... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe