Pyszniej być nie może

6/03/2014

Zdrowa lekka kolacja to podstawa mojego jadłospisu, a nie oszukujmy się to zwykle kolacje jemy w tygodniu, zamiast obiadów, a czasami nawet zamiast śniadań. Jak więc wracamy z pracy, głodni i nieszczęśliwi nic tak dobrze nie działa jak naleśniki, a naleśniki z salsą, hummusem z czerwonej soczewicy i pomidorami wszelkimi to po prostu obłęd.



do przygotowania używam:
blender, patelnia, miska do zrobienia naleśników

przepis:

na naleśniki:
2 jajka
250ml mleka
150g mąki
woda
sól
garść posiekanej kolendry, 
dwie łyżki soku z limonki
posiekana 1/4 papryczki chilli

na salsę:
szklanka pomidorów koktajlowych różnych, żółtych, czerwonych, ale mogą być i zwykłe, malinowe, to co macie pod ręką
papryczka chilli
limonka (skórka i sok)
czosnek
kolendra

na hummus:
szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki tahiny
1/4 papryczki chilli
szczypta wędzonej suszonej papryki

na sałatę:
różnego rodzaju pomidory
sok z limonki
kolendra

Naleśniki
Do miski przesiewam mąkę, wbijam jajka, dodaję mleko i mieszam rózgą, na koniec dodaję wodę i sok z limonki, tak aby ciasto było lejące, ja lubię dosyć cienkie i delikatne naleśniki, dodaję więc sporo wody. Gdy ciasto ma odpowiednią konsystencję dodaję sól, kolendrę i posiekane chilli.
Całość odstawiam na chwilę, i w tym czasie przygotowuję ..
Hummus
Ugotowaną soczewicę mieszam z oliwą, tahiną i chilli i ręcznym blenderem. wszystko rozdrabniam na gładką masę. Na koniec odprawiam wędzoną papryką. Po zrobieniu hummusu zabieram się za ..
Salsa
W misce blendera umieszczam pomidorki i rozdrabniam. Przelewam do osobnego naczynia (bo lubię jak salsa nie jest super gładka), w blenderze umieszczam sok z limonki, papryczkę, garść kolendry i czosnek, oraz 1-2 łyżki rozdrobnionych wcześniej pomidorów. Ucieram na masę, dodaję pozostałe pomidory oraz skórkę z limonki i odstawiam.
teraz wracam do naleśników. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju kręcąc patelnią aby olej pokrył całą jej powierzchnię, gdy patelnia jest natłuszczona pozostały olej dodaję do masy naleśnikowej, a jeśli patelnia zostanie zbyt tłusta przecieram ją delikatnie ręcznikiem papierowym. Smażę naleśniki.

W międzyczasie pomidorki kroję na różne nieregularne kawałki (nauczyłam się tego od Jamiego Olivera, takie pokrojone bez ładu i składu wyglądają i smakują jakoś lepiej;)), skrapiam je sokiem limonki i oliwą, mieszam z kolendrą

Gdy naleśniki są usmażone podaję wszystko na zasadzie "zrób sobie sam" i tak, można smarować naleśniki salsą i hummusem i zagryzać sałatką, można wszystko wpakować do naleśnika i zawinąć, pełna dowolność.

Smacznego!



Mogą ci się spodobać

1 komentarze

  1. zdecydowanie nie może być pyszniej! fantastyczny pomysł na danie :) bez wątpienia zaczerpnę inspiracji, bo głodnieje na samą myśl o takim obiedzie czy kolacji :)

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe