rogaliki śniadaniowe

6/07/2014

Nic na to nie poradzę, lubię być gospodynią doskonałą, w tygodniu to się raczej nie udaje, cieszymy się gdy uda nam się zjeść wspólnie kolacje, ale weekend. Cóż, weekend to zupełnie inna bajka.
I tak przedstawiam szybkie i pyszne pszenne rogaliki śniadaniowe. Idealne z hummusem z pieczonych buraków produkcji pitu pitu.


do przygotowania używam:
piekarnik, miska do wyrabiania ciasta (ja używam robota)

przepis:
opakowanie suszonych drożdży (7g) *
400 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
szczypta soli
250ml wody

1jajko + łyżka zimnej wody do posmarowania rogali

W misce umieszczam wszystkie składniki i wyrabiam do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta, następnie odstawiam na około godzinę do wyrośnięcia (u mnie zawsze zimno, dlatego wkładam przykryte ciasto do piekarnika nagrzanego do 40st).
Po tym czasie wyjmuję ciasto, wyrabiam jeszcze lekko po czym rozwałkowuję na grubość około 1-2cm, w miarę możliwości w kształ koła. dzielę na 6 części, tak aby powstały trójkąty. Każdy trójkąt zawijam w rogal, zaczynając zwijanie od szerszego końca, formuję i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
po tym czasie smaruję dokładnie pędzelkiem rogale, jeśli chcecie możecie posypać je ziołami(świetny będzie rozmaryn, tymianek), lub makiem czy sezamem.
Piekarnik nagrzewam do 185st i piekę do zrumienienia.

Smacznego!







Mogą ci się spodobać

0 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe