zielono mi

5/05/2014

Nie wiem co kiedyś jadłam na wiosnę, gdy nie znałam szparagów jak patrzę na to z perspektywy, to mam wrażenie że moje kulinarne życie było puste. Krótko mówiąc kocham szparagi (zielone).
I jadłabym z nimi wszystko, gotowałabym z nimi wszystko, och, ach i w ogóle.
Spodziewajcie się więc wielu szparagowych przepisów, w niedzielę na jarmarku w Komorowie można było zjeść moje babeczki szparagowe, a dziś podzielę się z wami przepisem na bardzo szybki makaron z szparagowym pesto .. i dodatkami:)




do przygotowania używam:
piekarnika, czegoś rozdrabniającego (w moim przypadku to mały pojemniczek blednera)

przepis:
pęczek szparagów
2 łyżki ricotty
łyżka parmezanu (lub innego twardego sera, może nasz bursztyn/szafir)
skórka otarta z cytryny + trochę soku
oliwa z oliwek
pieprz, sól
makaron ja używam capelinni, może być jednak każdy makaron który lubicie, sugerowałabym jednak te długie

Blachę do pieczenia wykładam papierem, układam na niej szparagi (pamiętajcie o odłamaniu zdrewniałych końcówek*) posypuję solą i pieprzem, oraz polewam oliwą - około 1-2łyżek, mieszam je jeszcze rękami żeby oliwa dokładnie je oblała. Wkładam do nagrzanego do 180st piekarnika i zapiekam od 8 do 15 minut (w zależności od grubości szparagów) - do czasu aż będą miękkie.
Wstawiam wodę na makaron, bo teraz już wszystko będzie szło szybko. Gdy makaron się gotuje, a szparagi są już gotowe, kroję je na mniejsze kawałki, główki zostawiam na boku, natomiast resztę wrzucam do pojemniczka blendera, razem z ricottą, parmezanem, skórką otartą z cytryny, łyżką oliwy i odrobiną soku z cytryny. Wszystko rozdrabniam na masę. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaję wody z gotującego się makaronu, sos musi przylegać do makaronu, ale nie może być zbyt suchy.
Makaron mieszam z sosem, dodaję główki szparagów i podaję od razu. Na koniec posypuję jeszcze odrobiną skórki z cytryny lub/i parmezanem.

*dla tych którzy ze szparagami będą walczyć pierwszy raz, szparagom zawsze trzeba odłamać zdrewniałe końcówki, szparag dobrze wie gdzie ma się złamać, trzeba go złapać za oba końce i wygiąć, a on się odpowiednio złamie. A, i zielonych szparagów nie obieramy.

Smacznego!






Szparagi

Mogą ci się spodobać

1 komentarze

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe