najlepsza zapiekanka na ciepłe dni

5/31/2014

Jesli w ogóle można znaleźć zapiekanki na ciepłe dni (bo kto by chciał w upał jeść zapiekanki) ta idealnie się nadaje. Pyszne serowo szparagowe muszle, w intensywnie pomidorowym sosie.
Często robię, mimo że nadziewanie muszli przy czterech wiecznie głodnych kotach to dosyć ryzykowne zajęcie.





do przygotowania używam:
piekarnik, garnek do gotowania makaronu, miska do wymieszania nadzienia, naczynie żaroodporne

przepis:
makaron duże muszle - mniej więcej pół opakowania
opakowanie serka ricotta 250g
100g mascarpone
1 kulka mozarelli
dwie garście parmezanu lub inny tego typu twardy ser
pęczek szparagów
passata pomidorowa (ja użyłam dużej(690g) butelki bo bardzo lubię dużo sosu)
bazylia
sól, pieprz

Szparagi posypuję pieprzem, solą i skrapiam oliwą, następnie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180st  i piekę w zależności od szparagów 8 do 15minut (szczegóły tego procesu tu). Gdy szparagi są już upieczone,  makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron dochodzi mieszam w misce mascarpone, ricottę (jedną łyżkę ricotty zostawiam na później), połowę mozarelli i garść parmezanu, gdy wszystko się połączy w masę, dodaję pokrojone drobno szparagi. Całość doprawiam jeszcze odrobiną pieprzu.
Do naczynia żaroodpornego wlewam passatę, dodaję pieprz, sól, jeśli potrzeba to pół łyżeczki cukru, oraz pozostałą łyżkę ricotty. Mieszam do połączenia, na koniec dodaję porwaną na drobne kawałki bazylię*.
Muszle nadziewam, wkładając mniej więcej łyżeczkę na muszlę, układam w naczyniu na sosie, posypuję pozostałym parmezanem oraz resztą mozarelli i zapiekam około 15 -20minut w 200stopniach (na ostatnie 5 minut włączając opcję grilla od góry).
Przepd podaniem posypuję jeszcze pieprzem i bazylią.

*bazylii nigdy nie siekam, zawsze rwę ją na kawałki. Mimo że wiele osób ją sieka, dla mnie siekana ma zupełnie inny smak. polecam więc pracę palcami zamiast nożem.

Smacznego!
ps. z tych proporcji wychodzi obiad dla 4 osób, ja zapiekam to w 3 foremkach jak na zdjęciu


Mogą ci się spodobać

4 komentarze

  1. Ja jestem z tych co im goręcej, tym bardziej rozkręcają piekarnik ;) Zatem zapiekanki jak najbardziej, a ta jest świetna...i jak wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha, ja też:) w ubiegłym roku namiętnie piekłam chleby w największe upały (w parowanym piekarniku więc temperatura w domu była.. spora;)) i smażyłam pierogi. na samażone pierogi pewnie niedługo pojawi się przepis.. w końcu robi się co raz cieplej:)

      Usuń
  2. Fajny, prosty przepis ;) muszę wypróbowac! Jeśli mogę to proszę o głosy w konkursie na przepis http://targsmaku.pl/przepis/17327/swiateczne-pierniczki Będę wdzięczny!

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty

Obserwuj mnie na facebooku

Można mnie znaleźć

myTaste.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe